Címlap Általános ismertető
ukash kart |

Általános ismertető


„A színjáték feladata most és eleitől fogva az volt és az marad, hogy tükröt tartson
mintegy a természetnek; hogy felmutassa az erénynek önábrázatát, a gúnynak önnön
képét, és maga az idő, a század testének tulajdon alakját és lenyomatát.”
(William Shakespeare: HAMLET, III. felvonás, 2. szín)


A Bajai Színistúdió (korábban: III. Béla Gimnázium Színistúdiója) 1996 óta működik. Diákok alapították az akkor éppen végzős Ottmár Attila vezetésével, aki azóta is a társulat művészeti vezetője és az előadások rendezője. Bár a megalakulás a véletlennek (és egy jól sikerült gólyabáli éneklésnek) köszönhető, és akkor még csak egy alkalomra, produkcióra szólt, már az első sikerek után érezhető volt, hogy lesz folytatása. Lett is, aztán a stúdió állandóvá vált.

A csapat az évek alatt több változáson is átment – és ezzel együtt a fejlődése is jól nyomon követhető. Az 1996 őszén „III. Béla Gimnázium Musical Stúdiója és Tánckara” néven megalakult társulat kezdetben csak zenés-táncos produkciókkal lépett színpadra, majd 1999-ben bővült ki az akkor „Diákszínpad” névre hallgató prózai színjátszó csoporttal. A két „tagozat” aztán 2001-ben egyesült, s ekkor vette fel a „III. Béla Gimnázium Színistúdiója” nevet. Az évek folyamán aztán kinyitotta kapuit a város más általános és középiskolájának diákjai felé is, így 2014 őszétől már „Bajai Színistúdió” néven folytatja tevékenységét.
A Színistúdió tagjai, mikor már látszott, hogy állandósul a csapat, pontosan megfogalmazták alapelveiket, céljaikat, amelyek alapján azóta is dolgoznak. Ezek a következők:

  • Baja város és térsége tehetséges, énekelni és táncolni szerető diákjainak lehetőséget nyújtani egy összetartó, színvonalas csapat tagjaként tudásuk kibontakoztatására, prezentálására szélesebb közönség előtt;
  • műsorainkkal kellemes, szórakoztató, magas színvonalú színházi élményt nyújtani a színházat, zenét, táncot kedvelő embereknek;
  • előadásaink bevételével lehetőség szerint jótékony célokat is támogatni;
  • tevékenységünkkel egyfajta hagyományt teremteni Baján, továbbá célunk, hogy előadásaink a város kulturális életének szerves részét képezzék.

Céljainkat azóta – a lelkes diákok, valamint a közönség támogatásának köszönhetően – sikerült megvalósítanunk. Baja város polgárai elismerték és megszerették a Színistúdiót, és minden évadban kíváncsian várják új produkcióinkat. A kezdeti évek folyamán színpadra állított hét jótékonysági gálaest-sorozat (1997-2003: Bélás Show) alkalmával, melyet mintegy 10.000 ember látott Bajáról és környékéről, közel két és félmillió forintot sikerült összegyűjtenünk a Bajai Kórház Gyermekosztálya javára. A társulat eredményességét jelzi az évek folyamán egyre bővülő csapatlétszám is; a jelenlegi több mint 100 fő között megtalálható minden korosztály 7-35 éves korig, hiszen a gimnáziumból már elballagott csapattagok is szívesen visszajárnak, és részt vesznek a társulat munkájában. Felnőtt bajai amatőr színjátszók ugyancsak régóta szerepelnek produkcióinkban, több együttműködés is létrejött az évek folyamán más bajai színházi csoportokkal (Csepürágó Színpad, a’la cARTe Theatrum Egyesület, Rábl Színpad). 2007 óta más bajai és Baja környéki általános és középiskolából is fogadunk énekelni, táncolni, színészkedni szerető diákokat, így csapatunk immár igazi városi Színistúdióvá fejlődött.

Jelentős momentum volt a stúdió életében, hogy a III. Béla Gimnázium vezetősége és legtöbb tanára hamar felismerte e csapat jelentőségét. Sokat köszönhetünk a megalakuláskor igazgatóként mellénk álló Sipos János úrnak, majd a későbbiekben Polgár László és Arnóczki János igazgató úrnak, hogy a stúdió működésének feltételeit biztosították, és folyamatosan figyelemmel kísérik és támogatják munkánkat. Így, biztos háttérrel, eredményesen tudunk dolgozni.

A Színistúdió munkája a magas színvonalú színházi produkciók létrehozása és a közönség szórakoztatása, művelődésének biztosítása mellett pedagógiai szempontból is igen fontos. Páratlan az a közösségépítő, személyiségfejlesztő erő, ami egy ilyen csoportban megfigyelhető. Itt a diákok összefogva, egymást segítve, egymástól is tanulva hónapokig dolgoznak együtt, s a munka mellett szabadidejükben is egy igazán jó közösséget alkotnak. Itt észrevétlenül eltűnnek a korosztálybeli különbségek, lehetőségük nyílik a diákoknak megismerni önmagukat és egymást, s mindannyian kibontakoztathatják tehetségüket, tudásukat. Mindezek révén jobban felkészülhetnek az életre, fejlődik kommunikációs készségük, kreativitásuk, és számtalan élethelyzetre választ, megoldási lehetőséget kapnak.

Az évek folyamán egyre nőtt a Színistúdió utánpótlás-nevelő, tehetséggondozó, színházi oktató szerepe is. A stúdió tanárai mindig nagy figyelmet fordítanak a diákok képességeinek fejlesztésére, a csapatmunka színvonalának emelésére is. Ezt segítik elő a hangképzéses órák az énekeseknek, a mozgás- és tartásjavító gyakorlatok a táncosoknak, valamint a beszédtechnikai, szituációs és drámajáték feladatok, színpadi játékok a színjátszóknak. Ezeket a folyamatos próbák mellett heti rendszerességgel tartjuk stúdiósainknak. A művészi (ének, tánc, színművész) pályán továbbtanulni kívánó diákoknak – a környéken egyedülálló módon – külön felkészítést is biztosítunk.

A 2008/2009-es évadtól a Színistúdió főként az utánpótlás-nevelést, színházi oktatást biztosítja a diákok számára, a színházi produkciókat a „Bajai Fiatalok Színháza” állítja színpadra. Itt fiatal bajai amatőr színészek, valamint a Színistúdió legtehetségesebb diákjai szerepelnek.

 
canakkale sehitleri vergi kanunlari finans denetim exploit vergi kanun mevzuat engelli blog ne zaman emekli olurum denetim mevzuat denetcilik kanun tuzuk yonetmelik exploit sorgula kanun yonetmelik toplu pagerank google sra sorgulama emeklilik coklu toplu pagerank google pagerank pagerank sorgula toplu pr sorgula php script decode encode google sram kac google sra sorgulama site pr alexa sorgu seo sitesi google seo php script decode encode script encode decode